1.- Quins són els factors
principals que han fet augmentar l'esperança de vida a Catalunya durant el
segle XX?
Els principals factors que han fet augmentar
l’esperança de vida son: de tipus biològic (incorporació dels antibiòtics,
hipotensors, diürètics, citostàtics), de tipus polític (nutrició, salubritat,
habitatge i mesures de salut pública).
2.- Amb quins fets socioculturals i
econòmics podríem relacionar aquests augment de l'esperança de vida.
Aquests fets tenen relació
amb la segona guerra mundial ja que es van desenvolupar factors biomèdics (nous
fàrmacs i nous procediments diagnòstics i quirúrgics), això va fer augmentar la
esperança de vida.
3.- Fes una comparativa entre les tres esperances de
vides, comenta les concordances o diferències que trobes que hi ha entre elles.
Les semblances, respecte a
les tres taules les dones tenen més esperança de vida que els homes, i les
diferencies son que a Catalunya l'esperança de vida és més alta que a la resta
d'Espanya.
Exercici 2
1.- Fes un
quadre comparatiu de la salut amb
aquestes imatges:
Dieta
sana i equilibrada, tenint tots els aliments basics
|
En la seva dieta manquen
aliments basics per una dieta sana i equilibrada
|
Te una actitud higiènica, es a dir, disposa
de recursos per una bona higiene
|
Àmbits insalubres i no disposa
de recursos per a una bona higiene.
|
Hi
ha contaminació física o química però no molt elevada.
|
Molta contaminació física i
química al seu ambient.
|
Menys propensa a patir alguna
malaltia hereditària.
|
Propensa a patir alguna
malaltia hereditària.
|
Estil de vida sedentari i disposa
de molts recursos
|
Estil de vida actiu disposa
de pocs recursos
|
La dieta mediterrània es més
saludable que la majoria de altres dietes, es un tipus de dieta tradicional
dels països que envolten el mar Mediterrani. Es basa en el consum de verdures,
llegums, fruites, peix i oli d'oliva com a greix essencial.
També evita les malalties cardiovasculars,
el càncer i demés patologies i redueix el nivell de colesterol en la sang.
2.- El menú
del dia i les calories (proposeu diferents plats i receptes per a
crear una dieta per tot un dia amb esmorzar, dinar, berenar i sopar. Cal una
taula calòrica dels aliments més importants i calcular les calories aportades
per cada aliment/plat i adequar la quantitat a menjar segons les necessitats
calòriques diàries d'una persona de la vostra edat).
Esmorzar:
-Un got de llet amb cereals i una peça de fruita. Llet: 57c. Cereals: 233c. Fruita: taronja: 42c.
-Un got de llet amb cereals i una peça de fruita. Llet: 57c. Cereals: 233c. Fruita: taronja: 42c.
Dinar:
-Arròs blanc i una hamburguesa
de pollastre. Arròs: 343c. Hamburguesa: 153c.
Sopar:
-Un plat de verdura, lleuger i una peça de fruita.
3.- Contesta el següent qüestionari vídeo.
1.
Com es diuen els aliments que, a més
d’alimentar-nos, intenten millorar el nostre estat de salut?
Aliments funcionals que contenen bífidus
2. Què són
els omega3? Quin és el seu efecte en el nostre organisme?
L'omega3 són
uns àcids grassos que el cos no pot fabricar i que per tant s'ha de ingerir a
través de la dieta, la seva característica principal és la de contribuir a
baixar el colesterol.
3. Com es
transporta el colesterol a la sang?
Es transporta amb el plasma sanguini.
4. Quin és
l’origen dels problemes cardiovasculars?
La sobre carga de greixos de
les lipoproteïnes de baixa densitat, que les van
deixant en el recorregut al seu
destí i provoquen que aquests greixos s’enganxin a
les parets de les venes.
5. Quins són
els greixos perillosos per al nostre aparell circulatori?
Els greixos saturats, que són
els que embruten més les venes.
6. L’estrès pot
per si sol provocar un infart?
No es diu que rara vegada pot
produir-lo però, si que pot ser la gota que va fer
vessar el got.
7. Quins
són factors de risc per patir un infart?
El tabac, el colesterol i
l'alta tensió fan emmalaltir el cor.
8. Quin
risc pot tenir el consum de peix?
Alguns peixos contenen
contaminants i químics en baixes quantitats.
9.
Amb quina freqüència es
regenera la nostra pell?
Un cop al mes.
10.Quin % dels nostres àtoms es
regenera cada any?
El 90%.
11.Per què la llet semi-desnatada
és la més recomanable?
Perquè la llet semi-desnatada conté menys contaminants.
12.Es convenient pelar la fruita?
Si, pels bacteris que pugui tenir la pell.
No hay comentarios:
Publicar un comentario